chov ovcí

Naše stádo v současnosti čítá 65 bahnic - kříženek plemene Suffolk a dalších 20 mladých jehniček. Dále máme 3 čistokrevné berany plemene Suffolk.

Plemeno Suffolk je více než 200 let staré plemeno pocházející z Anglie. Vyznačuje se černýma nohama a hlavou. Zvířata tohoto plemene jsou mohutná, svalnatá a tudíž ideální pro masnou produkci. Jehňata rychle rostou a po narození mají dobré přirozené instinkty. Berani plemene Suffolk jsou jedni z nejpoužívanějších beranů na světě.

Provozujeme tradiční pastevní odchov jehňat. Přirozený čas připuštění ovce je na podzim se zkracujícím se dnem, což přivodí u ovce ovulaci. Březost trvá okolo 147 dní. To při připuštění v listopadu znamená, že příchod jehňat můžeme očekávat v dubnu.

Jelikož chováme ovce celoročně venku, je teplejší počasí v dubnu klíčové pro úspěšné bahnění. Pastva na čerstvé jarní trávě podporuje u bahnic produkci mléka a jehňata tak během jara a léta rychle a přirozeným způsobem přibývají na váze. První jehňata dosáhnou odpovídající váhy okolo 38kg obvykle v průběhu srpna. Jehňata na maso jsou krmená pouze pastvou. Koncem podzimu, kdy už pastva nestačí, jsou ovce přikrmovány senem, které je také z naší farmy. Březí bahnice dostávají Bio krmné směsi s hlavním podílem ovsa. Těmito směsmi jsou přikrmovány od března až do doby cca 2 týdnů po porodu. Celoročně mají ovce přístup k minerálním a melasovým lizům a soli. Bahnice jsou očkovány jednou ročně a společně s jehňaty pravidelně odčervovány. Začátkem června jsou ovečky ostříhány a minimálně třikrát do roka je věnována péče také jejich paznehtům.

Každý rok se narodí asi 110 jehňat, z nichž 90 se prodá v našich řeznictvích a 20 jehniček si necháme pro rozšíření chovu. Porážka probíhá ve společnosti Podblanické maso, což je rodinná firma v Kondraci. Dopravu do 12km vzdálené Kondrace obstaráváme sami speciálním přívěsem na ovce.

kbr Naše jehněčí je certifikovaný regionální produkt Kraje Blanických rytířů. Certifikaci BIO jsme obdrželi v listopadu 2017.

Farma Hrzín - Christopher Robertson

Prodejny

prodejny

Vyhledávaná řeznictví ROBERTSON najdete v Praze 4 a Dolních Břežanech. Produkty můžete podle sezónní dostupnosti zakoupit také v e-shopu www.robertson.cz, nebo po domluvě přímo na farmě.

O farmě

o farmě

Zdravý volný chov ovcí, slepic, kachen a hus na farmě s plochou cca 17 ha bez chemie. Pečlivě kontrolované maso v té nejlepší kvalitě míří do vyhlášených řeznictví ROBERTSON.

Kontakty

kontakty

Christopher Robertson - Farma Hrzín

Hrzín 18, 257 03 Jankov, ČR

tel.: 317 711 252, mob.: 777 028 254
e-mail: farmahrzin@gmail.com